Pamětní deska připomíná hejčínskou rodinu Mayů

15. 11. 2017 v 20:55 hodin

 

Památku olomoucké rodiny Mayů připomíná ode dneška pamětní deska na jejich bývalé vile a dva Stolpersteine před branou. Slavnostního odhalení se kromě iniciátorů z komise městské části Hejčín účastnil i náměstek primátora Pavel Urbášek a předseda olomoucké židovské obce Petr Papoušek.
Na pamětní desce zhotovené sochařem Tomášem Hořínkem mimo jiné stojí: Svou prací a šlechetností si Mayové získali respekt a hlubokou úctu. Jak připomněl jeden z iniciátorů umístění pamětní desky Aleš Vánský, letos je tomu 75 let, kdy byla rodina Mayů vyvražděna nacisty v koncentračních táborech. Bratři Mayové podnikali v cukrovarnictví a lihovarnictví. Nejen, že lidem v Hejčíně dávali dobře placenou práci, ale byli i štědrými mecenáši. Mimo jiné věnovali Hejčínu pozemek na výstavbu školy, kterou podpořili i finančně,“ uvedl náměstek Urbášek. Budova je dnes součástí gymnázia.
„Terezie Mayová se za první světové války zasloužila o vznik opatrovnictví, které se staralo o válečné vdovy a sirotky. Stala se čestnou občankou Hejčína,“ doplnil Aleš Vánský.
Rozvětvenou rodinu Mayů a jejich prospěch Hejčínu ocenil i předseda Papoušek. „Zároveň děkuji iniciátorům z komise městské části, že se zasloužili o uctění jejich památky,“ řekl.
Rodinná vila Mayů, která dnes slouží jako Ústav sociální péče Klíč, byla postavena v roce 1902 podle návrhu rakouského architekta Jakoba Gartnera. Za války byla konfiskována okupanty, po válce připadla státu, kdy v ní byla mateřská škola.
 
top