Světový den porozumění autismu

02. 04. 2023 v 20:55 hodin
V roce 2008 se členové OSN jednomyslně shodli na tom, že 2. duben vyhlásí Světovým dnem porozumění autismu.
Mnoho významných budov nejen v České republice, ale po celém světě, se „oblékne“ do modré barvy na podporu vyrovnání se s autismem. Od roku 2014 pořádá Platforma Naděje pro Autismus celorepublikovou osvětovou kampaň "Česko svítí modře" ke zvýšení povědomí společnosti o podstatě autismu a života s ním.

Kampaň  „Česko svítí modře“  2023, kterou se Česká republika opět připojí  k celosvětové kampani „Light It Up Blue!“, jejímž smyslem je upozornit veřejnost  na existenci autismu a vyjádřit podporu lidem, kteří s touto celoživotní jinakostí  žijí a také jejich rodinám, se koná pod záštitou pražského arcibiskupa Mons. Jana Graubnera.

Odstartuje 2. dubna, který OSN stanovilo Světovým dnem zvýšení povědomí o autismu a potrvá tradičně celý měsíc.

Motto X. ročníku kampaně: „POZNÁNÍ-POCHOPENÍ-PŘIJETÍ“  symbolizuje milníky cesty od počátečního odmítání  jakékoliv odlišnosti, kterou jsme schopni akceptovat až díky POZNÁNÍ, které nám pomáhá POCHOPIT a posléze  také PŘIJMOUT jinakost lidí na spektru autismu.

Téma kampaně –  Průkaz osoby s PAS a Komunikační soubor jako  prostředky k zajištění odpovídajícího přístupu k lidem na spektru autismu. Slouží k poznání a pomáhají pochopit jinakost.

Vznikly s cílem  změnit  přístup odborné veřejnosti a profesí, které v rámci své působnosti přicházejí do styku s lidmi s PAS a jejich rodinami či doprovodem.  Pomáhají  ke zlepšení vzájemného porozumění mezi většinovou společností a lidmi na spektru autismu.

Šíření povědomí o podstatě autismu a výchozích pravidel přístupu k nim uložilo Usnesení vlády ČR č. 101 z roku 2016 dotčeným rezortům – ministerstvu práce a sociálních  věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, vnitra a zdravotnictví na základě Podnětu ke zlepšení situace osob s PAS a jejich rodin. https://www.vlada.cz/…55/

Zkušenosti z minulých let  a současná situace ve světě jsou frustrující pro všechny, pro lidi s autismem a jejich blízké obzvláště.

Vyjádřit pochopení a respekt k lidem na spektru autismu lze různými způsoby. Účastí na různých společenských, vzdělávacích nebo sportovních akcích, modrým prvkem oblečení nebo prostým sdílením informací.
Vaše účast znamená významné povzbuzení a uznáním všem, kdo s touto jinakostí  žijí  nebo se v životě s autismem setkávají denně v roli rodičů, sourozenců, prarodičů či těch,  kteří  jim pomáhají profesně. 

Partnerem X. ročníku kampaně je společnost ROZSVIŤME SVĚT.CZ

 




 
 
top